מלאכים כבני אדם / שמחה רז. חייו ופועלו של מרן הרב קוק זצוק"ל נקבצו ובאו בספר "מלאכים כבני אדם". הספר "מלאכים כבני אדם" מנסה לחשוף טפח מאישיותו הענקית של מרן הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ"ל. לצורך מילוי המשימה הזו, מתחלק הספר לכמה ענפים בפולו של מרן הרב זצ"ל, לא כמה ענפים, בערך 25 כאלה כגון "אדמת קודש", "אהבת ישראל", שערי תפילה וכו', בכל זאת, גם טפח קשה לגלות באישיות ענק שכזו.
בניגוד לספרי צדיקים אחרים, הספר לא מנסה לצייר את הרב כמין באבא אלוקי שכזה שיש לו כרטיס הלוך ושוב חופשי חודשי לעולמות עליונים ועסוק כל היום בלבטל גזרות על עם ישראל אלא מצג ואתו כמו שהיה באמת. ענק בנגלה ובנסתר, בפילוסופיה ובהלכה.
הספר בנוי על סיפורים המסופרים על ידי תלמידיו ומכריו וגם על ידי סתם אנשים שזכו לפגוש אותו, והרושם נשאר. הספר מוקדש לזכרו של הרב משה צבי נריה זצ"ל שהיה אחד מהמוציאים לפועל של תורת הרב זצ"ל בדור הקודם.
הסופר, שמחה רז, מוכר לנו ממספר לא מובטל של ספרים אחרים שכתב כגון "איש צדיק היה" על ר' אריה לוין (אגב, תלמידו הקרוב של מרן הרב) ו"גשר צר מאד" על אימרותיו של ר' נחמן מברסלב. הספר מלווה בתמונות נדירות המתארות ומתעדות את אורחות חייו של הרב ופועלו, עד לרמת צילומי מכתבים ששלח בחייו, באיכות טובה מאד. בסוף הספר ניתן למצוא גם אוסף מרשים של אימרות של הרב וכן איגרות מרכזיות שלו, שבהחלט שוות עיון בפני עצמן.
הספר מציג בצורה מדהימה את הדרך המיוחדת בה שילב הרב זצ"ל בין חוסר פשרות על תורה ומצוות, לבין אהבת ישראל אין סופית גם כלפי אלה שלא בהכרח חולקים איתו את המאפיין הקודם.
אני אישית מצאתי את עצמי מבלה שעות ארוכות בקריאתו של ספר זה. מומלץ בחום לכל חובבי ספרות הצדיקים, וגם לאלה שלא.
הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ"ל, רבה הראשי הראשון של ארץ - ישראל, נמנה עם גדולי התורה וענקי הרוח בקרב העם היהודי בדורות האחרונים. אישיות רבת - אנפין, שידה רב לה בעולמה של היהדות על זרמיה ומבועיה השונים - החסידות, הקבלה והאגדה מכאן, והלמדנות, ההלכה והגיונותיהן של הפילוסופיה והמחשבה היהודית מכאן. ספר זה תכליתו - העלאת מסכת חייו של הרב, כשהיא מודגמת בפכים קטנים המלמדים על הפן האנושי שבהליכותיו ובמעשיו של מאור הדור. בשלושים ואחד שעריו של הספר, נפרשת יריעה רחבה, מגוונת ועשירה, המשובצת עוללות, מעשים, תגובות, הגיונות, סיפורים ואמרות מימי בחרותו של הרב, שימושו בכהונת הרבנות בחו"ל, ביפו ובירושלים, כינון הישיבה המרכזית העולמית, הקמת הרבנות הראשית, המערכה המדינית על כינון הבית - הלאומי, המאבק על קודשי האומה: ולצידם של אלו, שיחו ושיגו במחיצתם של רבנים, סופרים, אנשי רוח, חלוצים ובונים. למקרא פרשיות אלו, מצטיירת לנוכח עינינו דמותו של הרב כשהיא מפיקה חום, חסד ואהבה ליחיד ולציבור, לפרט ולכלל, לחייב ולזכאי, ומתוך כך מוכתרת כ"איש על העדה" - "איש אשר רוח בו, להלוך כנגד רוחו של כל אחד ואחד".